22/01/2012

Lahmuse mõis ja unikaalse sisustusega vesiveski


Uhke Lahmuse vesiveski kuulub ühele eesti perele.


Veski osteti 1930-ndatel, omanike perekond küüditati 1949.
Hoone tagastati 1990-ndatel.


Lahmuse mõisa vesiveski ehitati aastatel 1846-1857. 


                                                  Lahmuse paisjärv rajati Lõhavere oja 
                                              laiendusena sel ajal, kui ehitati vesiveskit.



 
2008. a suvel järv korrastati valla ning kohalike elanike algatusel. 



Veski töötas 2003. aastani.


Seadmed olid töökorras, kuid 
ei jätkunud vilja, mida jahvatada.


Viimased Lahmuse möldrid olid endiste eestiaegsete möldrite 
Aleksander Kungla poeg Ülo ning Jaan Vendelini pojapoeg Raul.



Veski sees on huvitav, eriti kui selgitusi jagab viimane mölder.


Seal on vana ja väärikas Seck Dresdeni püülijahumasin.






Enne 2003. aasta seiskumist jahvatati veskis püüli-, 
leiva- ja loomajahu, ülesõelajahu (ehk peenemat leivajahu), 
kruupi ning heinajahu.



Veski on haruldane, sest seal on korralikult 
säilinud 30-ndate aastate alguse sisustus: 
leivajahu veskikivid ja sõelad, loomajahu veskikivid,
kahest masinast koosnev kruubi valmistamise seade,
tangulõikaja, püüli tegemise liin,
valtstool; koorija, plaansõel, kopptransportöörid; desintegraator,
Deutz mootor ja palju muud huvitavat.






Kõik Eesti vesiveskid on väärtuslikud ja 
väga vähestel neist on sisustus tänaseni säilinud.


Selles Lahmuse vesiveskis on tänaseni (2011. aastal) 
säilinud sisustus, mis lubab veskit kasutada. 
Oleks vaid jahu tellijaid!


Üle paisjärve kumavad punastest telliskividest seinad.


See hoone on Lahmuse mõisa juustukoja hoone, 
mis on Norra rahadega restaureeritud.


Juustukojas toodeti kunagi kuulsat Šveitsi juustu, 
mida müüdi Peterburi ja Moskvasse.



Kollane mõisa peahoone on ehitatud
Berend Johann von Krüdeneri poolt aastail 1837-1838.



 Aastal 2011 tegutses mõisas koolimaja.


Härrastemaja on kehvas olukorras ja ootab rahasüsti.


Muinsuskaitse arvab mõisa kohta nii:



 








No comments:

Post a Comment